header

Botanical Traditions - Featured Playspaces Design

Playtpus Junction, Mulgrave

The playspace created for the Playpus Junction Mulgrave Childcare centre, which embodies our motivation of utilising natural and interactive elements as playspace features, saw Botanical Traditions win two major awards in the Landscape Design: Educational/Institutional/Playspace category at the 2018 AILDM National Design Awards – Gold, along with the coveted Best in Category.

Professor Lynn Corcoran Early Learning Centre

In June 2018, the Professor Lynn Corcoran Early Learning Centre, located in Parkville, Melbourne, and an initiative of the Walter and Elizabeth Hall Institute of Medical Research, officially opened its doors. As a multi-level centre, Botanical Traditions was afforded the perfect opportunity to create playspaces on each of the four levels for separate age groups whilst using plants and natural materials to invite a sense of outdoor adventure into the building. After 18 months of dedicated work on the project, we were very pleased to witness the launch and opening ceremony.

Playtpus Junction, Croydon

Playtpus Junction, Langwarrin

 

EBR Playspace.html

Childcare Centre, East Boundary Road

The narrow site for this privately owned childcare centre presented a challenging brief. Legal requirements associated with a playspace had to met. Items (including trees) needed to be located 1.2m away from boundaries to prevent climbability, softfall areas needed to be wide enough to allow for climbing equipment (for example the minimum fall zone is 3m plus the width of the equipment), sandpits had to be included and plant selection had to be correct and suitable.

In addition, the centre had a first floor which overhung the ground floor in many areas. As the building had a large footprint in comparison to the site size there were also issues to do with compaction.  Materials were selected which would stand up to the wear involved with a centre which has the minimum legal ratio of kids to outdoor space (7m2 per child). In many situations hard or synthetic surfaces were used to meet this need. Issues were addressed by looking at what age group the kids would be in each playspace and designing an age appropriate setting considering the other constraints of the project.

Newbury Chilcare and Community Centre.html

Newbury Chilcare and Community Centre

 

Olive Street Childcare Centre.html

Olive Street Childcare Centre, Malvern East

 

Hurstbridge Community Centre.html

Hurstbridge Community Centre & Playspaces

 

Botanica Spring Community Centre.html

Botanica Spring Community Centre & Playspaces

 

Barwon Heads Community Centre & Playspaces

Windsor Park, Norlane Centre

Sandpit Botanical Traditions Ocean Grove Community Centre Playspace

This centre has playsapce areas for Occasional Care, Long Daycare and Kindergarten.

The playspace is divided into different spaces for each age group, and includes a shady forest area, a large productive area and an array of different elements, surfaces and materials to encourage imaginative play. Indigenous trees and shrubs along with mass-planted tussock plants are used on the steep slope to the east of the site.

Botanical Traditions

Playspace Design for Glen Eira Road Childrens Centre

This two-storey centre has playspaces on both the ground and first floors, with wheelchair access required on both floors.

On the ground floor there is a small playspace for the babies consisting of sandpit, synthetic turf areas and sensory plantinhg. In addition there is an area for older kids which includes a vegetable garden area, sandpit and wet play features. The rooftop playspace has synthetic softfall and grass areas, a large sandpit, raised decks and planters.

Botanical Traditions

Playspace Design Monash Kindergarten

 

Playspace Czermak Landscape Architect

Playspace Design for Liardet Street Childcare centre

This centre had distinct spaces for Playgroup, Long-Day Care and the Kindergarten, and was to replace an existing kindergarten that was demolished.

Low-growing plants are used to allow for easy supervision across the site, with large areas of softfall for flexible play and meandering paths to link the areas. This design also includes internal courtyards, and a number of decked areas which double as stages, quiet reading areas while protecting the roots of the retained, existing trees.

Concept Plan Czermak

Playspace Design for St Kilda Childrens Centre

Located on a multi-level building with an underground carpark, this project presented a number of challenges.

A ‘natural’ playspace was created using native plants and elements such as turf mounds.

Different areas are linked by paths to provide easy transition between spaces, and a communal courtyard with deck and lawn areas is planted with productive trees and vegetable gardens.  Specific construction methods using rooftop growing media allows the establishment of plants on the upper levels.

 

 

Concept Plan Czermak

Playspace for Early Learning Centre - Northern Suburbs

This kindergarten is located on a busy street and is very exposed in summer.  The area consists of two distinct playspaces - one each for younger and older children. 

We utilised the natural grade of the site to create level changes, and incorporated a variety of surface materials and textures to add to small-scale interest.

Playsapce Concept Czermak

Playspace for Strathmore Childcare Centre - Strathmore

Playsapce Czermak

Playspace for CSL Childcare Centre- Parkville

This project involved the schematic design of a playspace, then the concept design followed by installation of a playspace in Parkville. Construction was completed mid-2011.