header

Project Summary

Estimated Project Timeframe:

8 weeks for design concept and documentation.

12 weeks for construction.

Botanical Traditions - CSL Childcare Centre, Parkville

Our aim with this project was to provide a play space that reflected various different features of the natural environment.  This was difficult considering the narrow areas of the Playspace and the various under ground services.

The site wrapped around the building in a U-shape, and we used plants and garden beds to divide the space into different areas, and creating a series of garden rooms within the open playspace.  We also tried to introduce changes in levels through grading, decks and raised lawn areas.

To unify the space, one main path provides transition between the different areas. Other key features include a wet -play area, raised vegetable garden with apple trees, and a grassy earth mound. A rainwater tank is included in the productive area and when it rains the children can see the water cascading into the tank.  A hose is attached to the tank.  There is also a wet play area with a hand pump and ‘puddles’ which fill with water when it rains and are ideal for jumping into and making splashes.  These features are aimed at encouraging children to 'learn by doing'.

The carpark area features WSUD with the use of Raingardens. The playspace was completed in mid 2011.

 

Botanical Traditions

Landscape Architect Botanical TraditionsBotanical Traditions